Pizza to danie, które nigdy nie zawodzi. Idealnie sprawdza się na leniwy wieczór przed telewizorem, a także na obiad z rodziną. Amatorzy pizzy od lat toczą zacięte boje: ciasto grube lub cienkie, podwójny ser, maksymalna ilość dodatków mięsnych lub wersja dla wegetarian, świeża rukola, oliwki, a może tuńczyk lub ananas. Ilość dodatków, które mogą się na niej pojawić nie ma końca. Jedni eksperymentują, inni stawiają na tradycyjną margheritę.
Międzynarodowy Dzień Pizzy
9 lutego amatorzy pizzy z całego świata obchodzą Międzynarodowy Dzień Pizzy. Każdy świętuje ten dzień w taki sposób, jak lubi najbardziej. Część osób zapewne odwiedzi ulubioną pizzerię, inni zorganizują w domu "pizzowe party", a jeszcze ktoś inny spałaszuje ulubiony przysmak w towarzystwie dobrego filmu. Na pewno nie zabraknie też kucharzy, który przygotują ten przysmak w swojej domowej kuchni.
Okazji do świętowania jest jednak więcej. 17 stycznia z kolei szczególnie we Włoszech obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy. Ta data nie jest dla Włochów przypadkowa, ponieważ właśnie wtedy obchodzone jest wspomnienie św. Antoniego Wielkiego czyli patrona restauracji - również pizzeri.
Włoski przysmak podbił serca na całym świecie
Trzeba pamiętać, że pizza to przede wszystkim symbol włoskiej kulinarnej tradycji, którą pokochał już cały świat.
Pierwsze płaskie chlebki z dodatkami pojawiły się już w starożytności w okolicy basenu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji wykonywano najprostsze placuszki z mąki, oliwy i soli. Wówczas było to danie, którym zajadały się szczególnie biedniejsze osoby.
Z kolei współczesna pizza narodziła się w okolicy XVIII wieku w Neapolu. To właśnie wtedy zaczęto do niej dodawać pomidory. Wówczas narodziła się - margherita. Według legendy, jej nazwa została nadana na cześć królowej Margherity di Savoia (Małgorzaty Sabaudzkiej), która to uznała placek z mozzarellą, pomidorami i bazylią - za wybitne danie. Pizza margherita do dziś symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi - biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory.
Warto również podkreślić, że to właśnie margherita zajęła pierwsze miejsce w rankingu najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów pizzy w 2024 roku (wynika z danych aplikacji PanParagon red.).
