
Zmniejszenie ilości cukru
Przygotujmy mniej kaloryczne wypieki, z mniejszą zawartością cukru lub zastąpmy go cukrem kokosowym
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH

Zmniejszenie ilości tłuszczu
Zamiast pół szklanki oleju lub pół kostki masła, dodajmy 1 łyżkę tłuszczu. Nie przygotowujmy sosów na zasmażkach. Zamiast mleka 3,2 procent tłuszczu wybierzmy to o zawartości 1,5- 2 procent tłuszczu, a zamiast majonezu do sałatek użyjmy jogurtu naturalnego. Tłuste mięsa i ryby zastąpmy ich chudymi odpowiednikami.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH

A co w sytuacji gdy jesteśmy zaproszeni na święta do rodziny ? - Wówczas warto zabrać ze sobą jedną lub dwie potrawy dietetyczne. W ten sposób odciążymy też gospodarza z części przygotowywanych dań. Kiedy jednak nie wypada przynieść własnych potraw, zastosujmy isę do kilku zasad - mówi Olga.
Dokładnie przyjrzyjmy się zawartości zastawionego stołu i wybierzmy potrawy, których najbardziej chcielibyśmy spróbować. Starajmy się, by zjadane porcje nie były za duże lub zjedzmy tylko połowę porcji. W ten sposób będziemy mogli spróbować więcej dań.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH

Nie spieszmy się podczas spożywania posiłków. Dokładnie je przeżuwajmy. Nie przejadajmy się, zostawmy miejsce na każdą z potraw, która zaplanowaliśmy zjeść. Pamiętajmy o starej zasadzie, że każdy posiłek należy jeść powoli i delektować się smakiem. Dopiero po około 15-20 minutach od rozpoczęcia jedzenia podwzgórze (ośrodek w mózgu odpowiedzialny za uczucie głodu i sytości) wysyła do żołądka sygnał, że organizm otrzymał wystarczającą mu ilość pożywienia. Najważniejsze, by nie zapominać o nawykach dotychczas wypracowanych. Pamiętajmy o regularności posiłków i starajmy się żadnego nie pominąć.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH