Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca jogurtowiec ze śliwkami
Składniki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 330 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki (nie ubite)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pełna łyżka kakao
- ok. 8-10 śliwek
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN