5 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Choć to barszcz czerwony jest tradycyjną zupą wigilijną, na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/59/61af674737235_o_large.jpg)
fot. 123rf/timolina
Kapusta na Boże Narodzenie w wielu odsłonach. Co można z niej przyrządzić? Przepisy na smaczne świąteczne dania
Kapuśniak zamiast barszczu czerwonego
Choć to barszcz czerwony jest tradycyjną zupą wigilijną, na niektórych polskich stołach podaje się też kapuśniak. Jak w większości wigilijnych przepisów, grzyby należy najpierw namoczyć, a następnie przełożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać poszatkowaną kiszoną kapustę (na 20 dkg grzybów można dać 0,5 kg) i zesmażoną cebulę, zalać 2-3 litrami wody, łyżką oleju i gotować, aż składniki będą miękkie.