
Kapusta świąteczna w wielu wariantach
Kapusta w okresie świątecznym króluje w polskiej kuchni. W wersji szatkowanej czy kiszonej sprawdzi się w przepisach na wiele dań. Wigilijna kapusta z grzybami, farsz do pierogów, uszek czy krokietów, ciasto z kapustą, kapuśniak - to potrawy, które od razu kojarzą się z nadchodzącą Gwiazdką.

Kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta najpopularniejsza jest w wersji z grzybami. 200 g suszonych grzybów warto wcześniej namoczyć. 2 kg kapusty kiszonej należy zalać wodą, dodać wywar z grzybów, posiekane namoczone grzyby i gotować minimum 1,5 h. Pod koniec warto dodać 2 starte marchewki oraz zeszklone cebule dla smaku. Kapustę należy mieszać, aby nie przypaliła się po odparowaniu wody. Najczęściej stosowane przyprawy to sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Farsz na pierogi
Wcześniej wspomniany przepis na kapustę z grzybami może być użyty jako farsz do pierogów. Sekretem jest gładkie ciasto, które otuli nadzienie. Jedni wybierają klasyczny przepis z mąki i wody, drudzy dodają jajko, masło lub olej.

Krokiety z kapustą i grzybami
Wigilijna kapusta z grzybami to nie tylko pomysł na farsz do pierogów. Można ją użyć do krokietów lub uszek podawanych ze świątecznym barszczem czerwonym.