
Kapuśniak zamiast barszczu czerwonego
Choć to barszcz czerwony jest tradycyjną zupą wigilijną, na niektórych polskich stołach podaje się też kapuśniak. Jak w większości wigilijnych przepisów, grzyby należy najpierw namoczyć, a następnie przełożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać poszatkowaną kiszoną kapustę (na 20 dkg grzybów można dać 0,5 kg) i zesmażoną cebulę, zalać 2-3 litrami wody, łyżką oleju i gotować, aż składniki będą miękkie.

Kulebiak w całości czy kawałkach?
Najczęściej kulebiak przygotowany jest w formie dużego ciasta, zdarza się jednak, że dzieli się go na części, które są poręczne i przypominają paszteciki. Do przygotowania jednej rolady potrzeba 2 szklanek mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szklanki mleka, 2 jaj, ¼ kostki masła, łyżki cukru i szczypty soli. Pierwszy krok stanowi rozrobienie drożdży z połową mleka, szczyptą mąki i cukru. Po wyrośnięciu połączyć rozczyn z resztą składników. Uformowane ciasto odłożyć i przykryć na minimum 45 minut. W tym czasie można przygotować farsz do kulebiaka. Garść (ok. 50 g) suszonych grzybów namoczyć, a następnie włożyć do garnka, dodać 500 g kiszonej kapusty, zalać wodą, doprawić i gotować ok. pół godziny. Pod koniec dodać smażoną cebulkę i odparować pozostałości wody. Rozwałkowane ciasto nadziać jak klasyczną roladę, zwinąć długim bokiem, posmarować wierzch jajkiem, owinąć papierem do pieczenia i piec ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza. Dla smaku można posypać go kminkiem lub makiem.