https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wigilijnego karpia. Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na wigilijnego karpia w śmietanie z pieczarkami i makaronem.

Zobaczcie przepis na wigilijnego karpia nieco inaczej naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek. Pani Katarzyna dd dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Wigilijny karp w śmietanie [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 sprawiony karp
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 200g dowolnego makaronu np. kolorowego
  • ½ pęczka koperku
  • 250ml śmietany 30%
  • 100g masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Pieczarki pokroić w plasterki. Smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzić.

Karpia dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozpuścić masło. Ułożyć karpia. Dodać cebulę. Rybę smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Do karpia dodać podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalać śmietaną. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową potrawę wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Znane aktorki w szpitalu w Krakowie. Z niecodzienną wizytą, w szczytnym celu!

Znane aktorki w szpitalu w Krakowie. Z niecodzienną wizytą, w szczytnym celu!

Oficjalna maskotka Zakopanego. Gdzie się podział biały miś? Kiedy trafi do sprzedaży?

Oficjalna maskotka Zakopanego. Gdzie się podział biały miś? Kiedy trafi do sprzedaży?

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska