Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp zatorski na unijnej liście

Ewelina Żebrak
archiwum Polskapresse
Komisja Europejska opublikowała właśnie w Dzienniku Urzędowym rozporządzenie dotyczące "Karpia Zatorskiego". Według unijnych urzędników karp z Zatora jest objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Karp zatorski jest 27 polskim produktem włączonym do unijnego systemu. Teraz zanim hodowca wypuści do sprzedaży karpia pod nazwą "zatorski" będzie musiał poddać rybę specjalnej kontroli. Wymogi są jednak wygórowane. Karp zatorski charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem, zwartą formą i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem.

Mięso Karpia zatorskiego pozbawione jest zapachu mułu i charakteryzuje się świeżym rybim zapachem oraz delikatnym smakiem. Warto jednak przejść całą procedurę kontroli. Pozytywny wynik jest gwarancją wysokiej jakości produktu.

W unijnym rejestrze zarejestrowano już kilkanaście polskich nazw, m. in. Bryndza podhalańska, Oscypek, Andruty kaliskie, Truskawka kaszubska, Wiśnia nadwiślanka, Kiełbasa Lisiecka, Obwarzanek krakowski czy Kiełbasa myśliwska.

Brzeszcze: zabójstwo czy zwykły zawał serca?

Uwaga! Nowy konkurs! Wymyśl nazwę dla pociągu i wygraj nagrody!

Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska