https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kaszotto z kurkami [PRZEPIS]

Agnieszka Bochnak
Przepis na kaszotto z kurkami.

Agnieszka Bochnak to autorka bloga Soulstorm everyhwere. Kaszotto z kurkami będzie w sam raz na jesienny lancz, wszak to czas grzybów.

Składniki

  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g kurek
  • mała cebula
  • 250 ml bulionu
  • 50 ml wina białego
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła
  • kawałek parmezanu do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Wykonanie

W dużej, wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, następnie wsypać kaszę pęczak, dokładnie wymieszać, a następnie wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.

Dolać wino i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić oczyszczone kurki. Wymieszać dokładnie i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić mały kawałek masła. Na talerzu posypać świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo startym serem.

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska