Agnieszka Bochnak to autorka bloga Soulstorm everyhwere. Kaszotto z kurkami będzie w sam raz na jesienny lancz, wszak to czas grzybów.
Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 150 g kurek
- mała cebula
- 250 ml bulionu
- 50 ml wina białego
- oliwa z oliwek
- kawałek masła
- kawałek parmezanu do posypania
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek
Wykonanie
W dużej, wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, następnie wsypać kaszę pęczak, dokładnie wymieszać, a następnie wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.
Dolać wino i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić oczyszczone kurki. Wymieszać dokładnie i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić mały kawałek masła. Na talerzu posypać świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo startym serem.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN