https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kiedyś to były grzyby. Nie tylko w lasach, ale i na ulicach! Urodzajne zbiory na archiwalnych zdjęciach

JK
Narodowe Archiwum Cyfrowe, handel uliczny w Krakowie, 1931
Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego grzybami stała. 100 lat temu spożywano ich znacznie więcej, niż obecnie, bez względu na pochodzenie czy status majątkowy. Wszystko dlatego, że w Międzywojniu czerpano pełnymi garściami z otoczenia, a więc zjadano wszystko to, co dało się zebrać lub złapać. Grzyby gościły na stołach, a także na ulicach, gdyż to tam nimi handlowano. Archiwalne zdjęcia pokazują prawdziwy, grzybowy urodzaj.

Dieta sprzed wieku

Jak jadali nasi pradziadkowie i jaką strawę serwowały nasze prababcie? 100 lat temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, jadano ciężko. Królowały kaloryczne potrawy, dania mączne i grzyby. Repertuar produktów używanych w kuchni był dosyć wąski: dania miały być proste, ale pożywne. Kwestia zdrowego jedzenia nie zaprzątała umysłów naszych przodków - duże ilości tłuszczu i białka zwierzęcego były na porządku dziennym.

Zamożni jadali wszelkiego rodzaju mięsiwa oraz ryby:

  • dziczyznę
  • ptactwo
  • śledzie
  • węgorze
  • liny
  • karpie
  • szczupaki
  • sumy
  • łososie
  • sandacze
  • raki

Jeśli chodzi o pożywienie biedniejszych warstw, zamieszkujących tereny rolnicze, to jadano głównie to, co dało się samemu zasiać lub wyhodować. W repertuarze wiejskiej kuchni znajdziemy:

  • ziemniaki
  • kasze
  • mąkę
  • kapustę
  • bób
  • drób

Oprócz tego, bez względu na sytuację majątkową, pełnymi garściami czerpano z otoczenia. Przede wszystkim spożywano znacznie więcej grzybów, niż obecnie. Towarzyszyły im często owoce leśne, złowione ryby i raki. Bez wątpienia jednak to grzyby królowały na polskich stołach. Jak wyglądała II Rzeczpospolita Grzybowa? Zobaczcie na archiwalnych zdjęciach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pozostałe

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Igma

Kochanie, zupa grzybowa była bardzo smaczna.

Skąd masz przePiS?

Z powieści kryminalnych.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska