Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce nie raz zachwyciły swoimi daniami, zdobywając liczne nagrody w różnych konkursach kulinarnych. Spróbujcie przygotować drób według ich przepisu!
Składniki
- kaczka
- ok. 5-6 jabłek
- 4 łyżki oleju
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki majeranku
- ostra papryka
- sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas. 2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news