Zasady bezpieczeństwa na zakupach
Na bydgoskim targowisku dzień jak co dzień. Do jednego ze stoisk podchodzi mężczyzna w średnim wieku, przygląda się ziemniakom, dopytuje o kapustę i buraki. W końcu pyta: a pryskane te warzywa? Rolnik odpowiada, że czasem opryskać musi, bo szkodniki by zjadły albo zaraza. Klient pochmurnieje i lekko podniesionym głosem rzuca, że on takich to nie chce: "Jak tak można ludziom sprzedawać!". I odchodzi.
Żywność a środki ochrony roślin: bezpieczne czy nie?
Nie każdy konsument ma świadomość, jakie są zasady i z czego wynika stosowanie środków ochrony roślin, w świadomości wielu z kupujących istniejących jako opryski, czyli coś złego. Czy tak jest? Odpowiedzi na to pytanie szukamy u Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
W prowadzonej kampanii PSOR wyjaśnia wiele zagadnień związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin. Obala mity, ukazuje fakty. Jednym z tych ostatnich jest to, że zboża na całym świecie są atakowane przez około 30 tysięcy gatunków chwastów, 3 tysiące gatunków szkodników (gryzonie, ślimaki czy wije), 10 tysięcy gatunków owadów.
PSOR: Każdego roku rolnicy na całym świecie wydają około 1,23 mld euro na zwalczanie samej zarazy ziemniaczanej (choroby grzybowej odpowiedzialnej za słynny irlandzki głód ziemniaczany z 1845 r., który spowodował śmierć 1,5 mln ludzi i zmusił do emigracji 2,5 mln osób). Bez środków ochrony roślin rolnicy traciliby większość upraw, bo byłyby one zjadane przez szkodniki.
QUIZ:Kusi cię życie na wsi? Sprawdź, czy nadajesz się na rolnika!
Stąd wniosek, że bez środków ochrony roślin na świecie byłoby mniej żywności i byłaby bardzo droga. Stowarzyszenie podaje liczby, które mają lepiej zobrazować rosnące zapotrzebowanie na żywność: "Gdyby plon uzyskiwany przez rolników na całym świecie był w chwili obecnej równy temu uzyskiwanemu w roku 1950, głodna byłaby większość ludzkości. Wówczas żyło bowiem około 2,5 mld ludzi – dziś 7 mld".
Pestycydy mają przeciwdziałać zagrożeniom ze strony chorób, szkodników i chwastów
Środki ochrony roślin prawidłowo stosowane nie mogą szkodzić zdrowiu, mogą o nie dbać. Jak? "Szczególnym przypadkiem patogenów są grzyby rozwijające się w roślinach, takie jak parch. Środki ochrony roślin pomagają je eliminować. Tymczasem produkty z roślin pozbawionych ochrony, a porażone np. chorobami grzybowymi, mogą zawierać mikotoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia człowieka", wyjaśnia Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.
To warto wiedzieć o środkach ochrony roślin:
- Każdy środek ochrony roślin (w odróżnieniu od tzw. chemii gospodarczej) zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży i użycia, jest skrupulatnie badany i oceniany pod kątem wpływu na środowisko (woda, gleba, organizmy pożyteczne, fauna i flora), wpływu na użytkowników tych produktów oraz na osoby postronne oraz pod kątem ich skuteczności. Oceny takie prowadzone są najpierw przez ekspertów unijnych, a następnie przez ekspertów krajowych.
- W rolnictwie ekologicznym również stosuje się środki ochrony roślin - przeznaczone do upraw ekologicznych.
- Nadzór nad procesem dopuszczania środków do stosowania w uprawie ekologicznej prowadzi Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.
- ŚOR to obok lekarstw najbardziej monitorowana i uregulowana prawnie gałąź przemysłu chemicznego.
- W wyniku żerowania szkodników i porażenia roślin przez chorobę owoce i warzywa mogą stać się dla człowieka niezdrowe, a rolnik utraci swój plon.
