https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To najbardziej toksyczne warzywa. Są przepełnione pestycydami. Będziesz w szoku! Niektóre z nich jemy niemal codziennie

Klaudia Warzecha
Te owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów. Oto czarna lista
Te owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów. Oto czarna lista pixabay
Współcześnie w uprawie owoców i warzyw stosuje się sporą ilość pestycydów. Ich zadaniem jest ochrona roślin uprawnych przede wszystkim przed grzybami, owadami i chwastami. To jednak finalnie może przedkładać się na zdrowie konsumentów. Amerykańska organizacja Environmental Working Group wyróżniła owoce i warzywa, które zawierają najwięcej toksycznych substancji. Wśród nich znalazły się te, które niektórzy spożywają niemal codziennie!

Spis treści

Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Niektóre to elementy codziennej diety

Amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG)przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych owoców i warzyw dostępnych na rynku. Owoce i warzywa zostały przebadane pod kątem zawartości pestycydów. Jak się okazuje na liście w większości możemy znaleźć owoce i warzywa, które w wielu przypadkach stanowią element codziennej diety.

W Polsce można stosować pestycydy, ale tylko pod warunkami określonymi przez Państwo. Jak podaje GOV - Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, do ochrony upraw można stosować wyłącznie środki ochrony roślin dopuszczone do obrotu i stosowania na podstawie wydanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwoleń lub pozwoleń na handel równoległy.

Przejdź do galerii i zobacz, które owoce i warzywa według Environmental Working Group mają najwięcej pestycydów.

Badania wskazują, że nawet 70 proc. produktów spożywczych zawiera ślady pestycydów. Dlatego istotne jest, aby być świadomym, które owoce i warzywa gromadzą ich najwięcej.

Dlaczego stosuje się pestycydy?

Głównym powodem, dla których stosuje się pestycydy w rolnictwie to:

  • Zapobieganie szkodom wyrządzanym przez owady

  • Ochrona rośliny przed chorobami

  • Zwiększenie plonów

  • Zmniejszenie strat spowodowanych przez szkodniki, chwasty i choroby

Wpływ pestycydów na organizm

Na działanie pestycydów najbardziej narażeni są rolnicy którzy mają bezpośredni kontakt z tego typu związkami chemicznymi. Kontaks z pestycydami może skutkować takimi objawami jak:

  • Szczypanie oczu

  • Wysypki, pęcherze

  • Bóle głowy, zawroty głowy

  • Nudności, wymioty, biegunka

  • Śmierć

Spożywanie owoców i warzyw w których wykryte zostały pestycydy może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Jak zminimalizować ryzyko złego działania pestycydów?

Kupując owoce i warzywa zawsze należy przestrzegać kilku kroków, które mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo spożywanych owoców i warzyw. Kupując owoce i warzywa:

  • Kupuj owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.

  • Dokładnie myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

  • Obierz owoce i warzywa ze skórki.

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, której misją jest promowanie zdrowego stylu życia i ochrona dobra publicznego. Każdego roku EWG publikuje raport, w którym ujawnia listę owoców i warzyw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. EWG uważa, że ludzie mają prawo wiedzieć, co znajduje się w produktach, które są niezbędne do życia, oraz kto broni zdrowia publicznego. 

Ten materiał może Cię zainteresować: Czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe właściwości

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Okiem Kielara odc. 14

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska