Spis treści
Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Niektóre to elementy codziennej diety
Amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG)przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych owoców i warzyw dostępnych na rynku. Owoce i warzywa zostały przebadane pod kątem zawartości pestycydów. Jak się okazuje na liście w większości możemy znaleźć owoce i warzywa, które w wielu przypadkach stanowią element codziennej diety.
W Polsce można stosować pestycydy, ale tylko pod warunkami określonymi przez Państwo. Jak podaje GOV - Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, do ochrony upraw można stosować wyłącznie środki ochrony roślin dopuszczone do obrotu i stosowania na podstawie wydanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwoleń lub pozwoleń na handel równoległy.
Przejdź do galerii i zobacz, które owoce i warzywa według Environmental Working Group mają najwięcej pestycydów.
Badania wskazują, że nawet 70 proc. produktów spożywczych zawiera ślady pestycydów. Dlatego istotne jest, aby być świadomym, które owoce i warzywa gromadzą ich najwięcej.
Dlaczego stosuje się pestycydy?
Głównym powodem, dla których stosuje się pestycydy w rolnictwie to:
Zapobieganie szkodom wyrządzanym przez owady
Ochrona rośliny przed chorobami
Zwiększenie plonów
Zmniejszenie strat spowodowanych przez szkodniki, chwasty i choroby
Wpływ pestycydów na organizm
Na działanie pestycydów najbardziej narażeni są rolnicy którzy mają bezpośredni kontakt z tego typu związkami chemicznymi. Kontaks z pestycydami może skutkować takimi objawami jak:
Szczypanie oczu
Wysypki, pęcherze
Bóle głowy, zawroty głowy
Nudności, wymioty, biegunka
Śmierć
Spożywanie owoców i warzyw w których wykryte zostały pestycydy może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Jak zminimalizować ryzyko złego działania pestycydów?
Kupując owoce i warzywa zawsze należy przestrzegać kilku kroków, które mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo spożywanych owoców i warzyw. Kupując owoce i warzywa:
Kupuj owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.
Dokładnie myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą.
Obierz owoce i warzywa ze skórki.
Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, której misją jest promowanie zdrowego stylu życia i ochrona dobra publicznego. Każdego roku EWG publikuje raport, w którym ujawnia listę owoców i warzyw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. EWG uważa, że ludzie mają prawo wiedzieć, co znajduje się w produktach, które są niezbędne do życia, oraz kto broni zdrowia publicznego.
Ten materiał może Cię zainteresować: Czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe właściwości
