Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konfitura z czereśni [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Konfitura z czereśni.

Panie ze stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce tym razem proponują prosta konfiturę z czereśni

Składniki

  • 1/2 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • cytryna
  • 50 ml wody

Wykonanie
Owoce wydrylować, odcisnąć sok i wymieszać go z wodą i cukrem. Zagotować stale mieszając, dodać owoce, smażyć przez ok. pół godziny ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień ponownie smażyć ok. 10 minut, odstawić. Następnego dnia dodać sok z cytryny, znowu przesmażyć ok. 15 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, pasteryzować 8-9 minut.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska