Koszyk wielkanocny powinien być wykonany z wikliny
Koszyczek wielkanocny powinien być wykonany z wikliny i wyścielony białą serwetką. Jego uchwyt można opleść białą koronką lub kolorową wstążką. Najlepsza ozdoba, to bukszpan, który też ma swoją symbolikę - oznacza radość i nadzieję na zmartwychwstanie.
Koszyk wielkanocny: kiedy święcimy pokarmy?
Pokarmy święcimy w Wielką Sobotę, święconkę spożywamy podczas uroczystego śniadania Wielkanocnego. Początki chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII wieku. W polskiej tradycji potrawy przyjęło się święcić znacznie później, dopiero w XIV wieku.
W różnych regionach Polski, a nawet w poszczególnych rodzinach koszyczek wielkanocny może wyglądać różnie, ale są podstawowe produkty, które powinny się w nim znaleźć:
Koszyczek wielkanocny – co powinno się w nim znaleźć? (Lista produktów w święconce)
- jajko - jajko w koszyczku jest znakiem odradzającego się życia
- chleb - symbolizuje ciało Chrystusa
- baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią
- kiełbasa i wędliny - symbolizują dostatek, płodność i zdrowie
- woda - znak przygotowania do nowego życia
- ser - oznacza przyjaźń między człowiekiem a zwierzętami domowymi.
- sól - symbolizuje oczyszczenie
- ciasto - symbolizują umiejętności i doskonałości
- chrzan - jest znakiem siły fizycznej i krzepy
- masło - symbol dobrobytu
Do koszyczka ze święconką można dodać także inne potrawy lub ozdoby (dzieci często proszą o dorzucenie cukierka lub jajka-niespodzianki). Jednak, by utrzymać tradycję, w wielkanocnej święconce najpierw musi się znaleźć 7 głównych pokarmów.
Źródło: AIP