Uroczysta gala finałowa III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością” odbyła się w Pałacu Akademii Nauk w Jabłonnie koło Warszawy. Wśród tegorocznych laureatów znalazły się dwa kierunki prowadzone przez Wydział Technologii Żywności krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego. Specjalna komisja ekspertów za „Studia z Przyszłością” uznała dietetykę oraz browarnictwo i słodownictwo. Dodatkowo dietetyka otrzymała także certyfikat nadzwyczajny „Lider jakości kształcenia”. Jury uznało, że oba kierunki z oferty UR są realizowane według nowoczesnych i innowacyjnych programów kształcenia, dobrze odpowiadają na potrzeby rynku pracy i są zgodne z oczekiwaniami otoczenia społeczno-gospodarczego.
Podczas gali finałowej certyfikaty dla UR odebrały prof. UR, dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, dziekan Wydziału Technologii Żywności oraz dr hab. Aleksandra Duda-Chodak, prodziekan ds. dydaktycznych i studenckich Wydziału Technologii Żywności.
Do Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością”. mogą być zgłaszane kierunki studiów I i II stopnia, studiów jednolitych magisterskich (o profilu ogólnoakademickim lub praktycznym), jak również studia podyplomowe, doktoranckie oraz specjalności prowadzone w polskich szkołach wyższych. O przyznaniu wyróżnień decyduje komisja złożona z wybitnych naukowców specjalizujących się w problematyce jakości kształcenia i zarządzania szkolnictwem wyższym, pracujących m.in. na Uniwersytecie Jagiellońskim, Uniwersytecie Wrocławskim, Uniwersytecie Śląskim i Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II. W Komisji zasiądają również przedstawiciele środowiska gospodarczego i eksperci Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.
Decydującym elementem branym pod uwagę przez komisję konkursową jest jakość programu kształcenia zgłoszonego do oceny. Eksperci badają m.in. czy jest on innowacyjny i czy pozytywnie wyróżnia się na tle innych uczelni. Sprawdzają, czy studia umożliwiają absolwentom zdobycie kompetencji cenionych przez pracodawców, wzmacniających ich pozycję na polskim i europejskim rynku pracy. Oceniają także, czy w toku kształcenia położono odpowiedni nacisk na rozwijanie umiejętności zawodowych studentów i jak oferta w tym zakresie jest realizowana w praktyce.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolski