Kraków. Europejski Kongres Gastronomiczny FOOD&ART& TECHNOLOGY - spotkanie szefów kuchni i  branży gastronomicznej

mad
Dzięki decyzji Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019. Rok ten obfituje w Krakowie w wydarzenia, które mają przedstawić sztukę kulinarną naszego regionu oraz zwiększać świadomość dotyczącą kultury kulinariów Krakowa i okolic.
Dzięki decyzji Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019. Rok ten obfituje w Krakowie w wydarzenia, które mają przedstawić sztukę kulinarną naszego regionu oraz zwiększać świadomość dotyczącą kultury kulinariów Krakowa i okolic. Fot. Wojciech Matusik
25 października w Centrum Kongresowym ICE odbędzie się Europejski Kongres Gastronomiczny „Food&Art&Technology”, którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Kongres będzie spotkaniem największych autorytetów w branży restauracyjnej. Dotyczyć będzie zagadnień związanych z turystyką kulinarną, zostanie także poruszona bardzo aktualna tematyka nowych technologii w żywieniu. 

Dzięki decyzji Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019. Rok ten obfituje w Krakowie w wydarzenia, które mają przedstawić sztukę kulinarną naszego regionu oraz zwiększać świadomość dotyczącą kultury kulinariów Krakowa i okolic. W ramach projektów ESKG Kraków 2019 i Slow Food-CE promowane są smaki naszego regionu, a także produkty regionalne, takie jak: obwarzanek krakowski, pstrąg ojcowski, chleb prądnicki, kiełbasa piaszczańska, kiełbasa lisiecka, głąbik krakowski, czy czosnek galicyjski. 

Europejski Kongres Gastronomiczny to kolejna okazja, by skupić się nad świadomą sztuką gastronomiczną i móc wymienić poglądy z największymi autorytetami w branży. W trakcie jednodniowego kongresu w dniu 25 października odbędą się wykłady oraz panele dyskusyjne. Wykład inauguracyjny - "Mózg a smak" poprowadzi prof. Charles Spence, Uniwersytet Oksfordzkiego. W panelu "Sztuka na talerzu" na scenie pojawią się szefowie kuchni - zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: Martin Berasategui, Elena Arzak, Paco Perez, Juan Luiz Fernandez, Wojciech Modest Amaro, oraz eksperci Sara Perez, Rafael Anson Oliart.

Drugi panel poświęcony będzie tematyce turystyki kulinarnej. Wezmą w nim udział eksperci z Ministerstwa Sportu i Turystyki RP, przedstawiciel Światowej Organizacji Turystyki, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ekspert Przewodnika Michelin, a także przedstawiciele Miasta Kraków oraz Kraków Airport.

Europejski Kongres Gastronomiczny
25.10.2019
Centrum Kongresowe ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17

Bodnar nie może pełnić funkcji RPO

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie