WIDEO: Barometr Bartusia
Nowy kierunek dołączy do oferty Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR. Studia będą przygotowywać do prowadzenia własnej winnicy oraz winiarni. Absolwenci mają stać się specjalistami z zakresu oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win. Zakres programowy studiów obejmuje także znajomość oddziaływania substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwego oddziaływania toksycznego i interakcji z lekami. Dzięki wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win.
W programie studiów znalazły się przedmioty takie jak: winogrodnictwo, choroby i szkodniki winorośli, mikrobiologia winiarska, analityka laboratoryjna w enologii, chemia wina, zdrowotne aspekty wina czy interakcje leków z etanolem. Studenci oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także umiejętności praktyczne w czasie zajęć realizowanych w uniwersyteckiej winnicy i winiarni. Poznają wszelkie etapy produkcji wina "od pola do stołu”. Uzupełnieniem będą wyjazdy studyjne do winnic produkcyjnych w Polsce i za granicą, gdzie studenci zapoznają się z problemami winiarstwa w różnych rejonach produkcyjnych.
Studia będą trwać trzy semestry i zakończą się obroną pracy dyplomowej oraz egzaminem magisterskim.
