Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krakowskie obwarzanki według pomysłu Makówki [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na krakowskie obwarzanki według pomysłu Makówki.

Marcin Makówka jest kierownikiem działu foto Gazety Krakowskiej. To przez jego ręce przechodzą wszystkie zdjęcia, na które patrzycie. - Obwarzanek, to nasz krakowsko-małopolski przysmak. Mimo tego, że nie jest to potrawa wigilijna, świetnie się nada na świąteczne śniadanie, albo do śledzika. Historia mówi, ze już w XIV wieku pałaszowano go w dużych ilościach.

Składniki

  • 80 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g drożdży albo ich suchy ekwiwalent
  • 0,5 kilograma mąki
  • jajko
  • szczypta soli do ciasta
  • łyżka soli do wody
  • łyżeczka cukru
  • sezam, sól

Wykonanie
Do garnka wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, płynne i ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto; jak za mokre, to dodać mąki, jak za mączne, to dodać mleka. Ma się nie kleić do rąk. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (co najmniej 20 minut).

Następnie uformować długi, podłużny wałek (niech te wałki będą cienkie, bo ciasto urośnie podczas warzenia i pieczenia). Z dwóch wałków zapleść ciasto. Zagotować duży garnek z osoloną wodą, to właśnie w nim będzie się obwarzać (stąd nazwa) nasze ciasto. Od tego momentu to już nie jest ciasto, a obwarzanek. Ciasto powinno pływać na wodzie 1-2 minuty. Potem należy je wyciągnąć, rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem, sezamem, czarnuszką (co kto lubi). I do pieca, 200 stopni (góra dół). Piec obwarzanki aż się zrumienią, około 20 minut.

Smacznego! Jeśli komuś z Państwa będą smakowały, proszę do mnie napisać, albo podrzucić co najmniej jeden własny obwarzanek...

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska