https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Krakowskie potrawy. Maczanka krakowska, czyli prababka hamburgera

mad
Maczanka po krakowsku to sycące danie.
Maczanka po krakowsku to sycące danie. Paulina Nosek
Przepis na maczankę po krakowsku. Bułka i mięso rozpływające się w ustach! Oto maczanka po krakowsku, czyli... prababka hamburgera. To pewne! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na jej wersję maczanki po krakowsku.

Maczanka po krakowsku nazywana jest prababką hamburgera. To pyszna, sycąca potrawa. Prawdziwy krakus powinien chociaż raz jej spróbować! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry karkówki
  • 2 duże, białe cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 600 ml rosołu
  • 4 bułki z kminkiem

Wykonanie
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podwać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majka
Najlepszą maczankę po krakowsku wg mnie można zjeść w Starej Zajezdni :D
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska