Maczanka po krakowsku nazywana jest prababką hamburgera. To pyszna, sycąca potrawa. Prawdziwy krakus powinien chociaż raz jej spróbować! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.
Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry karkówki
- 2 duże, białe cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki kminku
- świeżo mielony pieprz i sól
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 600 ml rosołu
- 4 bułki z kminkiem
Wykonanie
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podwać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.
