1 z 19
Przewijaj galerię w dół

fot. Łukasz Zarzycki/Polska Press
Uwielbiamy sery. Większość na pewno znasz!
Sery krowie, owcze i kozie często lądują na naszym stole. Wiele z nich jemy w plasterkach, w formie startej, w sałatce lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, do jakiej kategorii zaliczają się znane wyroby.
2 z 19

fot. pixabay.com/onderortel
Gouda
Znana na całym świecie, zaliczana do serów półtwardych z mleka krowiego. Pochodzi z Holandii, bardzo często ląduje na polskich kanapkach.
3 z 19

fot. pixabay.com/PDPhotos
Gorgonzola
Uwielbiana przez smakoszy serów pleśniowych krowich, wywodzi się z Włoch. Miesza w sobie nuty słodyczy i pikanterii.
4 z 19

fot. pixabay.com/Myriams-Fotos
Edamski
Lekko słonawy, z mleka krowiego, niekiedy zwany edamem. Produkowany jest w Polsce na wzór holenderskiego Edammera. Tłusty i bogaty m.in. w wapń oraz fosfor.