13 z 19

fot. pixabay.com/jankosmowski
Redykołka
Mówiąc o oscypku, trzeba wiedzieć, czym jest redykołka. Najprościej opisać ją jako ser z resztek przygotowanego oscypka.
14 z 19

fot. pixabay.com/Ajale
Bryndza
Równie znana jest bryndza z mleka owczego. W konsystencji jest miękka, w smaku wyczuwa się sól. Warto wiedzieć, że podhalański ser jako pierwszy został wpisany do rejestru unijnego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
15 z 19

fot. pixabay.com/sadautumn
Pecorino Romano
Jeden z najstarszych serów z Włoch, zaliczany do dojrzewających. Wyrabiany z mleka owczego. Musi mieć swoich koneserów, bowiem zarówno zapach, jak i smak są bardzo intensywne.
16 z 19

fot. pixabay.com/Devanath
Kozi ser
Kozi ser można spotkać w wersji tradycyjnej. Charakteryzują go silne walory smakowe i zapachowe.