9 z 19

fot. Julo, cropped by Ludmiła Pilecka/Wikimedia Commons/publicdomain
Polskie sery krowie
W Polsce wśród lokalnych perełek zrobionych z mleka krowiego można znaleźć np. ser koryciński. To typ podpuszczkowy, produkowany na Podlasiu. W smaku dość słony.
10 z 19

fot. Reytan/WikimediaCommons/publicdomain
Wyjątkowy ser z Podhala
Gołka to produkt regionalny z mleka krowiego z Podhala. Kształtem przypomina oscypek, ale różni się walorami smakowymi. Czuć w nim sól, pachnie też dość intensywnie.
11 z 19

fot. pixabay.com/PDPhotos
Feta
Kruchy i miękki rodzaj sera z mleka owczego o białej barwie, chętnie dodawany do sałatek.
12 z 19

fot. pixabay.com/bpn
Oscypek
W Polsce najbardziej znany wyrób z mleka owczego to oscypek. Wędzony na Podhalu co roku kusi turystów owalnym kształtem i słonawym smakiem. Doskonale komponuje się z żurawiną.