
Bazą dla wielu przepisów jest to, co znajdzie się pewnie w każdej lodówce czy spiżarni, m.in. ziemniaki, kapusta, mąka. Zobaczcie naszą galerię i przepisy Bistro mamy. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Szacunkowy koszt przygotowania: 22 zł
Składniki:
na 4 porcje większe lub 6 mniejszych
ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego)
ok. 100 g startego żółtego sera
500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g startego sera pecorino
8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
ew. 1 suszona papryczka chilli
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).
Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew. skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.
Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
450 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.
Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut.

Penne ze szpinakiem i cambozolą
Szacunkowy koszt przygotowania: 20 zł
Na dwie porcje:
makaron penne
ok. 200 g mrożonego szpinaku w liściach
150 ml gęstej śmietany (12 lub 18 %)
2-3 ząbki czosnku
150 g sera cambozola
obrane pestki dyni
2 łyżki masła
Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mrożony szpinak. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy śmietanę, łyżkę masła i dokładnie rozprowadzamy.
Wstawiamy na mały ogień i mieszamy jeszcze przez 3-5 minut. Dodajemy połowę pokrojonego w kostkę sera Cambozola, doprawiamy solą i pieprzem. Ser może, ale nie musi się do końca roztopić.
Osobno gotujemy makaron oraz prażymy chwilę na patelni pestki dyni.
Na talerz wykładamy porcję makaronu, na makaron dajemy szpinak w sosie śmietanowo-serowym. Na koniec układamy pozostałe kawałki sera i całość posypujemy pestkami dyni.

Zapiekanka chłopska z rozmarynem
Szacunkowy koszt przygotowania: 21 zł
Składniki:
8-10 średnich ziemniaków
2 pętka dobrej kiełbasy (np. jałowcowej)
2 cebule
8-10 plastrów wędzonego boczku
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
3/4 szklanki śmietany
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
sól, pieprz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę siekamy w piórka i lekko dusimy na łyżce masła. Formę do zapiekania wykładamy plastrami boczku. Przestudzone ziemniaki kroimy na plastry i połowę wykładamy na boczek. Przykrywamy ziemniaki podsmażoną cebulką i nakładamy drugą połowę ziemniaków pokrojonych w plastry. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i polewamy zapiekankę.
Na wierzchu układamy ok. 8 cm kawałki kiełbaski nacięte w szyszkę oraz gałązki rozmarynu.
Wkładamy na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 st.
Na ok. 15 minut przed końcem zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe.