
Pierogi szpinakowe z kaszą gryczaną i serem feta
Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł
Farsz:
200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
200 g sera feta
1 średnia cebula
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie).
Ciasto na pierogi:
ok. 400 g mąki
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
1/2 szklanki ciepłej wody
4-5 łyżek rozdrobnionego szpinaku (rozmrożona papka, nie w liściach)
szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło, śmietanę i szpinak .
Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite (lub pozwalamy robotowi kuchennemu wykonać tę część pracy za nas).
Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka po łyżeczce farszu i dobrze zaklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski.
Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały.
Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką.

Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem
Szacunkowy koszt przygotowania: 11 zł
Składniki:
200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)
10-12 szt. średnich pieczarek
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki, świeży koperek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy ok. 2 minut krócej niż podane zostało w przepisie na opakowaniu.
Pieczarki kroimy na grubsze plastry lub na ćwiartki. Masło topimy w większym garnku i podsmażamy pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy kilka minut.
Dodajemy mrożony groszek i dusimy razem do momentu, aż groszek będzie miękki.
Kaszę przesypujemy do cebulki, pieczarek i groszku. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku.
Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu.

Placki z cukinii
Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł
Składniki:
1 średnia cukinia
1 mała cebula
2 jajka
ok. 6-7 łyżek mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. posiekany świeży koperek
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody.
Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie).
Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie), rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek).

Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem
Szacunkowy koszt przygotowania: 14 zł
Składniki:
500 g ziemniaków
1 cebula
100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
150 g fety
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy.
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny.
Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.