9 z 26
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem...
fot. Bistro Mama

Szpinakowe naleśniki z twarożkiem

Szacunkowy koszt przygotowania: 14 zł

Naleśniki:

½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) *
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
½ łyżeczki soli
50 g roztopionego masła

W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać.

* Szpinak można dać rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki.

ser:

300 g półtłustego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy.

10 z 26
Zapiekanka z cukinii i ryżu...
fot. Bistro Mama

Zapiekanka z cukinii i ryżu

Szacunkowy koszt przygotowania: 12 zł

Składniki:

200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati)
2 mniejsze cukinie
2 średnie cebule
2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu)
1 łyżka oliwy
ok. 500 ml wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżki naturalnego jogurtu
ok. 150 g startego żółtego sera
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokim rondlu na maśle (lub na tłuszczu kaczym).
Do zezłoconej cebuli dosypujemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym wywarem i gotujemy do miękkości, często mieszając.
W czasie, kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i kroimy na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy plastry cukinii. Najlepiej to zrobić na 2-3 razy, tzn. pokrojoną cukinię podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć osobno.
Ugotowany ryż mieszamy razem z podsmażonymi plastrami cukinii, dodajemy jogurt naturalny oraz połowę startego żółtego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczyniu, posypujemy pozostałym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.

11 z 26
"Parzybroda" - młoda kapusta...
fot. Bistro Mama

"Parzybroda" - młoda kapusta

Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł

Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
350 g wędzonego boczku
150 g masła
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
mielony kminek

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Płuczemy i kroimy w kostkę lub w wąskie paski. W dużym garnku (surowej kapusty jest całkiem sporo, ubywa jej objętości w trakcie duszenia), topimy 100 g masła, dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach duszenia na maśle, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniakami.

12 z 26
Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami...
fot. Bistro Mama

Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami

Szacunkowy koszt przygotowania: 20 zł

Składniki:
5 średnich ziemniaków
10-12 białych kiełbasek (najlepiej cienkich)
10 średnich pieczarek
2 małe czerwone cebule
10 pomidorków koktajlowych
garść rukoli
2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub drobno posiekanego świeżego)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki zostawiamy w skórkach. Szorujemy gąbką, a następnie kroimy wzdłuż w ćwiartki (na kształt łódek). Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany lub suszony rozmaryn, a następnie wkładamy ćwiartki ziemniaków i potrząsamy miseczką, aż wszystkie będą równomiernie pokryte oliwą i rozmarynem. Ziemniaki obsypujemy solą i mielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ćwiartki ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie przewracamy ziemniaczki, aby były równomiernie przypieczone.

Następne składniki dodajemy w następującej kolejności:
- po 30 minutach pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz białe kiełbaski,
- po kolejnych 10 minutach dodajemy umyte, oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki,
- na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.

Wyznacznikiem, ile minut zostało do końca pieczenia, są ziemniaki. Powinny być miękkie, a skórka przyrumieniona. Podobnie przyrumieniona powinna być kiełbaska.
Przed podaniem dodajemy rukolę. Idealnym dodatkiem do tego dania jest sos czosnkowy (pół na pół: jogurt naturalny i majonez, 1 ząbek czosnku, świeży koperek, sól).

Pozostało jeszcze 13 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?