13 z 26
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...
fot. archiwum

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej

Składniki

ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.

14 z 26
Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby

Składniki

opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ząbków czosnku
masło
mąka
śmietana
sól

Wykonanie
Szpinak rozmrozić i zagotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zasmażką zagęścić szpinak. Do szpinaku dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Spróbować, ewentualnie dodać jeszcze czosnku i soli. Tak przygotowany szpinak wyśmienicie smakuje z jajkiem i ziemniakami.

15 z 26
Buraczki zasmażane Agnieszki Grzegorczyk...
fot. pixabay.com

Buraczki zasmażane Agnieszki Grzegorczyk

Składniki

1 kg buraków
masło
mąka
ocet
cukier
śmietana

Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce. Włożyć do garnka, dolać około pół szklanki wody, podgrzać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotujących się buraków energicznie mieszając. Dodać 2-3 łyżki śmietany, doprawić do smaku octem, cukrem i solą.

16 z 26
Marchewka z groszkiem Czesławy Łysyganicz...
fot. pixabay.com

Marchewka z groszkiem Czesławy Łysyganicz

Składniki

marchewka
groszek
masło
mąka
sól
cukier

Wykonanie
Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać groszek i gotować do miękkości. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotującej się marchewki z groszkiem, energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie