
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.

Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby
Składniki
opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ząbków czosnku
masło
mąka
śmietana
sól
Wykonanie
Szpinak rozmrozić i zagotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zasmażką zagęścić szpinak. Do szpinaku dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Spróbować, ewentualnie dodać jeszcze czosnku i soli. Tak przygotowany szpinak wyśmienicie smakuje z jajkiem i ziemniakami.

Buraczki zasmażane Agnieszki Grzegorczyk
Składniki
1 kg buraków
masło
mąka
ocet
cukier
śmietana
Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce. Włożyć do garnka, dolać około pół szklanki wody, podgrzać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotujących się buraków energicznie mieszając. Dodać 2-3 łyżki śmietany, doprawić do smaku octem, cukrem i solą.

Marchewka z groszkiem Czesławy Łysyganicz
Składniki
marchewka
groszek
masło
mąka
sól
cukier
Wykonanie
Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać groszek i gotować do miękkości. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotującej się marchewki z groszkiem, energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem.