13 z 26
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...
fot. archiwum

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej

Składniki

ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.

14 z 26
Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby

Składniki

opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ząbków czosnku
masło
mąka
śmietana
sól

Wykonanie
Szpinak rozmrozić i zagotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zasmażką zagęścić szpinak. Do szpinaku dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Spróbować, ewentualnie dodać jeszcze czosnku i soli. Tak przygotowany szpinak wyśmienicie smakuje z jajkiem i ziemniakami.

15 z 26
Buraczki zasmażane Agnieszki Grzegorczyk...
fot. pixabay.com

Buraczki zasmażane Agnieszki Grzegorczyk

Składniki

1 kg buraków
masło
mąka
ocet
cukier
śmietana

Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce. Włożyć do garnka, dolać około pół szklanki wody, podgrzać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotujących się buraków energicznie mieszając. Dodać 2-3 łyżki śmietany, doprawić do smaku octem, cukrem i solą.

16 z 26
Marchewka z groszkiem Czesławy Łysyganicz...
fot. pixabay.com

Marchewka z groszkiem Czesławy Łysyganicz

Składniki

marchewka
groszek
masło
mąka
sól
cukier

Wykonanie
Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać groszek i gotować do miękkości. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do gotującej się marchewki z groszkiem, energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Paweł Domagała: Szybko się poddajemy, a potem żałujemy, że nie podjęliśmy walki

ROZMOWA
Paweł Domagała: Szybko się poddajemy, a potem żałujemy, że nie podjęliśmy walki

"Dzień Dziecka z Gazetą Krakowską" w Wadowicach. Do kina zaprosiliśmy uczniów

NASZA AKCJA
"Dzień Dziecka z Gazetą Krakowską" w Wadowicach. Do kina zaprosiliśmy uczniów

Rysunki Jacka Malczewskiego na Wawelu. To zapis wyprawy do Turcji

Rysunki Jacka Malczewskiego na Wawelu. To zapis wyprawy do Turcji

Zobacz również

Rysunki Jacka Malczewskiego na Wawelu. To zapis wyprawy do Turcji

Rysunki Jacka Malczewskiego na Wawelu. To zapis wyprawy do Turcji

Nowy park w centrum Krakowa. Mieszkańcy zaniepokojeni: Jest beton, a co z zielenią?

Nowy park w centrum Krakowa. Mieszkańcy zaniepokojeni: Jest beton, a co z zielenią?