https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Przepis na kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem.

Przepis na pyszne podudzia z kurczaka miodowo-cytrynowe poleca Sylwia Ładyda, autorka bloga Ostra na słodko

Składniki

  • podudzia z kurczaka (6 szt.)
  • 3 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • chili
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie
Oczyszczone mięso osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

W rondelku podgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucić posiekaną chili, zalać miodem i sokiem z cytryny - gotować około 3-4 minut.

Dodać rozmaryn i tymianek - marynatą zalać mięso i dokładnie obtoczyć.

Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 45 minut.

Co jakiś czas obracać i podlewać marynatą. Podawać gorące!

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska