Przepis na pyszne podudzia z kurczaka miodowo-cytrynowe poleca Sylwia Ładyda, autorka bloga Ostra na słodko
Składniki
- podudzia z kurczaka (6 szt.)
- 3 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- świeży tymianek i rozmaryn
- chili
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Oczyszczone mięso osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku podgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucić posiekaną chili, zalać miodem i sokiem z cytryny - gotować około 3-4 minut.
Dodać rozmaryn i tymianek - marynatą zalać mięso i dokładnie obtoczyć.
Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Co jakiś czas obracać i podlewać marynatą. Podawać gorące!
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news