Aż 90 procent hodowców kurcząt i indyków stosuje antybiotyki - taki druzgocący wniosek zawierał ubiegłoroczny raport Najwyższej Izby Kontroli. Przypomnijmy, że NIK wziął pod lupę hodowle zwierząt w województwie lubuskim, a przedstawione wyniki wywołały burzę. Branża odpowiedziała, iż raport jest tendencyjny i wprowadza w błąd.
Polecamy także: NIK ma obawy, a zwierzęta czasami trzeba leczyć. Na zapas antybiotyków stosować nie można
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wskazała, iż jest inicjatorem działań mających zmniejszyć zużycie antybiotyków. Opracowana została specjalna deklaracja.
Dokument przewiduje wspólną pracę hodowców i producentów drobiu oraz lekarzy weterynarii patologów drobiu. Wśród postulatów jest monitorowanie zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w gospodarstwach. Ostateczny cel? Redukcja stosowania antybiotyków do poziomu 50mg/PCU lub mniej.
Postulaty Deklaracji dotyczące hodowców i producentów drobiu
- przestrzeganie zasad dobrej praktyki w hodowli i chowie drobiu
- stosowanie (zgodnie z zaleceniami) żywieniowych dodatków przeciwbakteryjnych
- przestrzeganie zasad bioasekuracji na każdym etapie hodowli i chowu drobiu
- wprowadzenie i konsekwentne stosowanie programów immunoprofilaktyki swoistej
- stosowanie „zasiedlania” przewodu pokarmowego mikroflorą jelitową zdrowych ptaków
- Cieszymy się, że w tak krótkim czasie naszym ekspertom udało się wypracować tekst deklaracji. To niezwykle ważna inicjatywa, pokazująca, że jeden z ważnych problemów współczesnej hodowli zwierząt, leży mocno na sercu polskiej branży drobiarskiej - zapewnia Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG. - Chcę podziękować Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego za przyłączenie się do deklaracji i ponawiam apel do pozostałych związków branżowych o poparcie tak istotnego programu, bo tylko wspólne działania mogą przynieść efekt w postaci wyraźnej redukcji stosowania antybiotyków u drobiu.
Dodajmy, że zarząd podjął również decyzję o powołaniu Grupy Roboczej ds. Salmonelli. Jej celem jest opracowanie dokumentu, którego wdrożenie ma ograniczyć występowanie pałeczek Salmonella w produktach drobiowych.
Źródło: KRD-IG
