Zgłoszenia napływały z całej Polski, ale w krajowych eliminacjach Gelato Festival Challenge Łódź 2018 wzięło udział tylko 20 firm. - Nasz zespół startował z nr 17. Prezentowaliśmy sorbet malinowy z rozmarynem, którego smak z uznaniem przyjęło konkursowe jury - mówi Andrzej Mędrala, założyciel rodzinnej Cukierni-Lodziarni Melba w Krzeszowicach.
Do finałów europejskich, które odbędą się we Włoszech w Rimini, zakwalifikowało w z Łodzi tylko dwie lodziarnie, nie było wśród nich krzeszowickiej firmy.
- Sam udział w krajowych eliminacjach jest zaszczytem. Do Rimini jeździmy co dwa lata bez względu na udział w finale, bo obserwujemy tam nowe trendy w lodziarstwie i podpatrujemy innych cukierników, poznajemy nowe smaki. Ale my także mamy znakomitych lodziarzy ze świetnymi pomysłami - mówi Andrzej Mędrala.
W tym roku podczas eliminacji festiwalowych Melba postawiła na sorbet. - W dzisiejszych czasach wielu ludzi ma uczulenie na laktozę, która jest w mleku, ale sorbet może jeść bez obaw, bo w nim nie ma mleka - zaznacza szef firmy.
Krzeszowicka Melba bierze udział w wielu konkursach, festiwalach i targach. Jest laureatem wielu zmagań kulinarnych, podczas których zdobywa zaszczytne tytuły.
- Współpracujemy z naukowcami od żywienia, mamy podpisane porozumienie z Uniwersytetem Rolniczym z Wydziałem Technologii Żywności. Dzięki tej współpracy przed kilku laty zaczęliśmy produkować lody z mleka krów rasy czerwonej polskiej. Krowy te są żywione w sposób tradycyjny oraz hodowane tylko w dwóch rejonach kraju: okolicach Mszany i Limanowej oraz rejon Beskidu Żywieckiego.
Mleko od tych krów ma bardzo korzystny skład frakcji białka i tłuszczu. Od wieków było cenione jako znakomity surowiec do produkcji serów. My z powodzeniem wykorzystujemy go do produkcji lodów - zaznacza Mędrala.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Poważny program - odc. 22: Kraków zatracony w zieleni. Serio?
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto