https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą - pomysł na pyszny obiad [PRZEPIS]

mad
Paweł Epler
Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą. Zobacz przepis.

Agnieszka Delkowska prowadzi popularny blog ladykitchen.pl, czyli poradnik dla nieposiadających służby. Rodowita góralka, swe życie dzieli między Kościelisko i Kraków.

Składniki

  • opakowanie makaronu duże muszle
  • ok. 3 kg pomidorów dobrej jakości
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
  • jajko
  • 40 dag bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser do posypania - oscypek, dziugas, inny ulubiony

Wykonanie
Sos. Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Paprykę upiec w piekarniku „na czarno”, wsadzić do miski, miskę przykryć szczelnie folią i po ostudzeniu obrać paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać obrane pomidory i bez pestek, obraną paprykę i chwilę poddusić. Po 15 minutach dolać bulion i zmiksować sos blenderem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną cynamonu.

Nadzienie do makaronu. Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki. Odstawić do ostudzenia. Dowolny ser zmiksować z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodać szpinak. Można zostawić szpinak w dużych kawałkach lub - tak jak ja - zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Wymieszać.

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Surowy makaron nadziać farszem. Makaron ułożyć na sosie. W miejsca między makaronem dolać sos. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Po tym czasie ściągnąć folię, makaron posypać serem i dać jeszcze na 10 minut do pieca. Wyciągnąć i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypać ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska