https://gazetakrakowska.pl
reklama
18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Smak według Lachów i górali [ZDJĘCIA]

Stanisław Śmierciak
Stanisław Śmierciak
Rynek Nowego Sącza zamienił się w niedzielę w wielką restaurację i sklep spożywczy. Na krytykę oraz ocenę jurorów i publiczności wystawili się producenci żywności uczestniczący w już tradycyjnej rywalizacji "Małopolski Smak" .

Małopolski Smak według Lachów i górali

Laureatką Grand Prix, a ten laur przyznawało jury, któremu przewodził znany z programów telewizyjnych kuchmistrz i smakosz Jacek Szklarek, została Danuta Rybska z Nowego Sącza, która gospodarstwo ekologiczne ma nad Jeziorem Rożnowskim. Zaprezentowała przetwory owocowe i wina owocowe domowej roboty.

Wyróżnione są Janina Molek z Tropia i Maria Olczyk z Gorlic.

W plebiscycie publiczności laury były aż cztery. Decydowała ilość kuponów.

Przysmak Ekologiczny

- kapłon po Galicyjsku Janiny Krik z Białej Niżnej.

Przysmak Tradycyjny

- Miód spadziowy Jana Kuszki z Gródka nad Dunajcem.

Przysmak z legendą

- Czarne Porzeczki do Ciast i Deserów firmy Prospona z Nowego Sącza.

Przysmak Jak u Mamy -

chleb razowy ziarnisty Kazimiery Piwowar z Męciny.

Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

"Najpiękniejszy Jaś"
1. Jacek Szklarek nie jest kuchmistrzem, lecz prezesem Slow Food Polska, znawcą kuchni (specjalistą od win i serów) autorem programów telewizyjnych.
2. Danuta Rybska nie prowadzi Gospodarstwo Ekologicznego nad Jeziorem Rożnowskim lecz opodal Naszacowic, a Grand Prix zdobyła za tort Babci Eleonory z różanką wolicką (nalewką).
3. Kapłona przygotowała Jadwiga Krok (a nie Janina Krik) z Białej Niżnej.
4. Miód spadziowy prezentował Piotr Kołacz (a nie Jan Kuszka) z Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” z Gródka n/Dunajcem (kószka to taki stary, prymitywny ul w kształcie kosza.
Reszta - w zasadzie - zgadza się z faktami :-D roftl !!!!!!!!!!!!!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska