https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: jadło chłopskie od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i cebulą to pomysł na szybki obiad.
Ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i cebulą to pomysł na szybki obiad. 123 rf
Przepis na ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem, czyli chłopskie jadło.

Przepisem na "chłoposkie jadło" podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce.
Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce (gmina Budzów) zrzesza 30 pań, które aktywnie angażują się w życie lokalnej społeczności, pielęgnują tradycję i kulturę. – Panie pysznie gotują, ogrody pielęgnują, haftują, tworzą bibułkowe kwiaty, prowadzą kronikę koła, uczestniczą w procesjach kościelnych, piszą wiersze, same wiją wieńce dożynkowe czy robią palmy – mówi Maria Strączek, sekretarz KGW. Przewodniczącą koła jest Celina Burliga.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20 dag boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 3 jajka
  • pieprz, sól i natka pietruszki


Wykonanie

Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska