Przepisem na "chłoposkie jadło" podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce.
Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce (gmina Budzów) zrzesza 30 pań, które aktywnie angażują się w życie lokalnej społeczności, pielęgnują tradycję i kulturę. – Panie pysznie gotują, ogrody pielęgnują, haftują, tworzą bibułkowe kwiaty, prowadzą kronikę koła, uczestniczą w procesjach kościelnych, piszą wiersze, same wiją wieńce dożynkowe czy robią palmy – mówi Maria Strączek, sekretarz KGW. Przewodniczącą koła jest Celina Burliga.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20 dag boczku
- 20 dag kiełbasy
- 3 jajka
- pieprz, sól i natka pietruszki
Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz koniecznie!
