Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]
Placki z blachy po zobielsku
Placki po zobielsku to jeden z przysmaków przygotowywanych przez gospodynie z Białki. Z plackami związana jest krótka historia. Otóż w odległych czasach, kiedy w Białce panowała ogromna bieda, nic nie plonowało i głód zaglądał do zagród, pewien gospodarz nie miał już prawie nic do sprzedania. Miał za to liczną gromadę głodnych dzieci do wykarmienia. Posiadał jeszcze nad rzeką górkę z łąkami, którą sprzedał za... 5 placków. Dziś ta górka należy do sąsiedniej miejscowości.
Składniki
1 kg ziemniaków
5 dag drożdży
mleko
mąka
1 łyżka soli
1-2 jajka
Wykonanie
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać około łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie). Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.