Pierogi łomnicańskie to proste i pyszne danie. Przepisem na ten specjał podzielił się Jan Buczek, szef kuchni restauracji Czarna Owca Hotelu Piwniczna SPA&Conference. - W zawodzie kucharza pracuję już 15 lat. Gotowaniem zacząłem interesować się bardzo wcześnie, bo już w wieku 10 lat. Mama prowadziła pensjonat i to ona nauczyła mnie podstaw kuchni polskiej - takiej tradycyjnej, bez żadnych proszków i wspomagaczy smaku – mówi. - W Czarnej Owcy królują przede wszystkim smaki regionu, czyli związane z Czarnymi Góralami i Łemkami. Sporo jest też tradycyjnych i regionalnych potraw w nowoczesnej odsłonie – opowiada.
Jednym z przysmaków są właśnie pierogi łomnicańskie. Zobaczcie, jak je przygotować.
Składniki
- 3 kg ziemniaków
- 20 dag gotowanych ziemniaków
- 20 dag bryndzy
- 20 dag sera białego
- żółtko
- sól, pieprz
Wykonanie
Obrać ziemniaki, a następnie zetrzeć je tak, jak na placki ziemniaczane. Bardzo mocno odcisnąć przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej, a następnie dodać ugotowane i zmielone ziemniaki. Zarobić ciasto, ale na tyle zwarte, by ulepić z niego kulkę.
Gotowe ciasto uformować w kulę, do środka wkładając farsz z bryndzy, sera i żółtka doprawiony solą i pieprzem
Uformowane pierogi należy wrzucić do posolonej, gotującej się wody. Nie mieszać. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień tak, aby tylko minimalnie się gotowały około 25-30 minut. Kiedy pierogi zaczynają opadać na dno garnka, to można je już wyjmować. Pierogi należy serwować polane tłuszczem i skwarkami albo śmietaną (według uznania). Danie najlepiej popijać zimnym mlekiem.
Zobacz też:To ciasto na pierogi zawsze wychodzi: przepis
Zobacz też: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN
