3 z 11
Poprzednie
Następne
Małopolskie przysmaki. Zobacz TOP 10 przysmaków, których skosztujesz tylko w Małopolsce
Oscypek
Jak Podhale – to oczywiście oscypek. Ale trzeba uważać na „podróbki”. Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego! Ze względu na powszechną dotąd praktykę sprzedawania gołki pod nazwą oscypek, wielu sprzedawców zdecydowało się zmienić nazwę sprzedawanego wyrobu na „scypek”. Jest to niezgodne z obowiązującym prawem, gdyż wprowadza konsumentów w błąd, dodatkowo ser ma podobny kształt jak chroniony ser, co również jest mylące. Oscypek jest wrzecionowaty, gołka bardziej walcowata. Smakuje nieco inaczej niż "serki" z domieszką mleka krowiego.
Pierwszym podhalańskim bacą, który uzyskał unijny certyfikat oscypka był Kazimierz Furczoń.