Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające.
Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg - producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży.
Orzeźwiające warzywa i owoce
Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np.:
- ogórki (96% wody)
- sałatę (95%)
- rzodkiewkę (95%)
- pomidora (95%)
- szpinak (91%)
- marchew (87%)
Z owoców wybierajmy zaś:
- arbuza (93%)
- pomarańcze (87%)
- truskawki (92%)
- ananasa (87%)
- maliny (87%)
- Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – mówi Katarzyna Głębocka.
Woda dla ochłody
W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy.
- Nie zapominajmy także o świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej
– podsumowuje Katarzyna Głębocka.

Sałatka w stylu kalifornijskim [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat np. California mix marki Eisberg
- 1 batat średniej wielkości
- 1/4 ananasa
- garść orzechów włoskich
- 80 g sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- zioła
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Sałatka z serem feta [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat np. Fitness mix marki Eisberg
- 1 pomarańcza
- pół gruszki
- 10 dag sera feta
Dressing:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki majonezu
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
