29 września to ważna data w kalendarzu każdego fana kawy – obchodzimy dzisiaj jej międzynarodowe święto. Kawa do Europy przywędrowała z Etiopii, a sekretem tego pysznego napoju, który pokochali niemal wszyscy są palone ziarna kawowca. Tak przygotowane, zmielone i parzone w odpowiedni sposób dają aromatyczny napój o ciemnobrązowej barwie, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nie da się ukryć, że kawa dostępna jest niemal na każdym rogu, dzięki czemu ten pyszny napój jest elementem codzienności większości ludzi na świecie.
Kawa - pobudza, dodaje energii i ... smakuje obłędnie
Przygotowywana na niezliczoną ilość sposobów, zależnie od państwa czy regionu, w jakim aktualnie się znajdujemy. Kawa, która bije rekordy popularności, ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Jest między innymi źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, jest także sposobem na poprawę krążenia krwi czy redukcję stresu. Do aromatycznej kawowej esencji dodajemy syropy, różnego rodzaju mleka, cukry, przyprawy czy dodatki, co czyni ją doskonałym pomysłem na każdą okazję.
Jak pokazują dane Glovo, Polacy najchętniej wybierają kawę latte, ice latte, a dopiero potem kawę z mlekiem lub klasyczną czarną.
Nie sposób odmówić sobie kubka pysznej, aromatycznej kawy, zwłaszcza gdy mamy okazję do świętowania!
