MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Marcin Kasprzyk, Restauracja Aromat i smak, Książ Wielki
Kategoria: Barman Roku
Marcin Kasprzyk aby być coraz lepszym barmanem, dba o swój rozwój. Stale poszerza wiedzę i umiejętności. Uczestniczy w szkoleniach i warsztatach. Lubi klasyczne orzeźwiające mojito, świeżo wyciskane soki i tatar wołowy. Jak zaczęła się Jego przygoda z gastronomią? - W szkole średniej. To właśnie tam miałem swój pierwszy kurs barmański i pierwsze spotkanie z barmanami całkowicie oddanymi swojej pasji. Po zakończeniu kursu i pozytywnym wyniku egzaminu postanowiłem spróbować swoich sił na tym stanowisku. Chciałem zobaczyć jak to jest nie tylko od strony gościa, ale też od strony bycia za barem – mówi i dodaje, że najtrudniejsze są zawsze początki. - Nie wszystko nam wychodzi, zaczynamy się denerwować, w głowie rodzą się pytania: Czy na pewno sobie poradzę? Czy dobrze wybrałem? Właśnie wtedy nie możemy się poddać, musimy trenować, uczyć się, wkładać dużo wysiłku oraz zaangażowania. I zobaczymy swoje rezultaty. Pomału, pomału wszystko zacznie się stawać coraz prostsze i wtedy zrozumiemy, że jesteśmy we właściwym miejscu i czasie.
Radą której mógłby udzielić osobom zaczynającym swoją przygodę z gastronomią, to by nigdy się nie poddawać, nawet jeśli coś nie idzie po naszej myśli. Ważne by w siebie wierzyć i w swoje umiejętności.