MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Monika Surman, Cafe Millimo, Kraków
Kategoria: Barista Roku
Wybrała swój zawód z miłości do kawy i do ludzi. - Mam wiele satysfakcji z tego co robię, z tego, że się rozwijam. Każdego dnia uczę się nowych rzeczy. I nie mówię tu tylko o parzeniu kawy, ale o cierpliwości i empatii – mówi nam pani Monika. Jej pierwszą pracą w gastronomii była praca na stanowisku baristy, w nieistniejącej już kawiarni Uno Due na Sławkowskiej. I bardzo mile wspomina ten czas. - W swojej pracy najbardziej lubię brak monotonii. Każdego dnia poznaję nowych ludzi, uczę się nowych rzeczy. A czego nie lubię? Nie ma takiej rzeczy. Może tylko szalejącej inflacji, która skutecznie osłabiła teraz ruch w gastronomii – mówi i dodaje, że najtrudniejsze w tej branży jest przede wszystkim utrzymanie się na rynku i dbanie o jakość produktów. - Chcemy podawać swoim klientom to co najlepsze i najświeższe, ale nie każdy tak robi. Wiele osób woli kupić byle jaki produkt w sieciówkach, byle było tanio. Postawiłam sobie za cel przekonać naszych klientów, że warto zapłacić 2 zł. więcej za świetnej jakości produkt. Mamy kilka własnych blendów kawowych. Dajemy możliwość napicia się codzienne innej kawy w naszym lokalu i znalezienie tej swojej ulubionej.
W przyszłości nasza liderka chciałaby otworzyć własną kawiarnię lub spółkę. W planach są również kolejne kursy i szkolenia. – Osobom, które rozpoczynają swoją przygodę w tej branży mogę dać jedną radę. Bądźcie sobą, nie dajcie sobą pomiatać i szukajcie swojego miejsca. Nie zawsze trafiamy na super szefostwo czy zespół. Młody człowiek może się szybko zniechęcić do pracy w tej branży. Są na prawdę świetnie miejsca , gdzie współpraca opiera się na wzajemnym zaufaniu i szacunku do drugiego człowieka.