MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Monika Kusza, Restauracja Słoneczna, Roczyny
Kategoria: Kelner Roku
Swoją przygodę z kelnerowaniem rozpoczęła w 2017 roku, kiedy dowiedziała się, że sklep, w którym pracuje, zostanie zamknięty. - Mój wujek polecił mnie w pobliskiej restauracji, spróbowałam swoich sił w tym zawodzie i tak już zostałam - mówi. Początki były trudne. - Z wieloma rzeczami nie miałam wcześniej styczności, musiałam nauczyć się chociażby karty i obsługi klienta. Jednak dzięki wyrozumiałości szefa i szefowej, szybko odnalazłam się w nowym miejscu pracy - dodaje. Praca w gastronomii jest bardzo wymagająca, ale nawet najtrudniejsze rzeczy nie są straszne, gdy ma się obok fajnych, wspierających się ludzi. - Moim ulubionym daniem jest makaron czarny z krewetkami oraz pizza, którą serwujemy u nas w Restauracji – mówi pani Monika. Jakich rad udzieliłaby osobom rozpoczynającym karierę w gastronomii? - Na początku najlepiej starannie przeanalizować kartę i pytać o wszystko czego nie wiemy lub nie jesteśmy pewni. Zawsze wszystkim powtarzam, że jesteśmy tylko ludźmi, czy kelner z dziesięcioletnim doświadczeniem, czy ten który dopiero zaczyna, każdy z nas może popełniać błędy.