Polska branża mleka powołuje się na broszurę Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mleka (EDA).
Sprawdź też:**Spragnieni? Tłuste mleko nawadnia lepiej niż ... woda**
Mleczarze podkreślają - kilka badań wskazuje, że wysokie spożycie przetworów mlecznych może być powiązane z niższym ciśnieniem krwi oraz obniżeniem ryzyka nadciśnienia. Białka mleka wzmacniają kości, wspierają regulowanie masy ciała.
Jeśli zaś chodzi o choroby nowotworowe, według branży mleka, chronić nas przed nimi mogą bioaktywne peptydy mleczne. Zwłaszcza, zwłaszcza przy raku odbytu, piersi i prostaty.
Antyrakowe właściwości peptydów mlecznych mogą wywodzić się z ich cech antyoksydantów i przeciwzapalnych - czytamy w opracowaniu.
Około 30% osób powyżej 60 roku życia i 50% powyżej 80-tki cierpi z powodu utraty masy mięśniowej. Naukowcy wskazują, że większe spożycie białka jest w stanie pomóc seniorom. Europejskie Towarzystwo Żywienia Jelitowego i Pozajelitowego (ESPEN), zaleca starszym osobom dzienne spożycie białka w wysokości 1-1,2 kg na kg masy ciała.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Przetwory mleczne zalecane są również sportowcom, którzy mają większe zapotrzebowanie na białko. To, może pomóc w regeneracji mięśni po wysiłku.

Źródło: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy