Konkurs "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Finał odbędzie się 10 marca w restauracji Forteca w Warszawie.
O zwycięstwo powalczą przedstawiciele szkół gastronomicznych z dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Młodzi kucharze po odbyciu dwudniowych warsztatów, które organizowano w każdym z wymienionych województw, przygotowali propozycje dań konkursowych. Na podstawie nadesłanych przepisów jury wyłoniło dziesięć najlepszych zespołów.
W finale zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych.
Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Przy wyborze zwycięzcy jury będzie się kierowało jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Nagrodą będzie możliwość przygotowania posiłku dla żony prezydenta Anny Komorowskiej. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc mogą odbyć miesięczne praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Euro 2012 coraz bliżej! Zobacz, co będzie się działo w Krakowie
Nowa lista leków refundowanych**[SPRAWDŹ!] **
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!