- W latach ubiegłych grudzień i początek stycznia należały do najradośniejszych miesięcy w Kraków Airport. Terminal lotniska tętnił życiem. Pięknie przystrojone choinki, rozbrzmiewające w różnych językach kolędy, harcerze oferujący świąteczne ozdoby - to wszystko sprawiało, że odczuwaliśmy niezwykłą atmosferę Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Teraz atmosfera jest odmienna: puste przestrzenie lotniska, z.mniejszony ruch pasażerski jasno pokazują problemy, z jakimi mierzy się branża lotnicza i turystyczna z powodu pandemii – komentuje Radosław Włoszek, prezes Kraków Airport
Dodaje, że ostatnie tygodnie przyniosły nadzieję, iż dzięki masowym szczepieniom uda się odwróci bieg historii i szczęśliwie zakończyć walkę z COVID-19. – Jestem pewien, że pasażerowie, jeśli tylko poczują się bezpieczni, bardzo chętnie powrócą na nasze lotnisko, by podróżować po świecie jak dawniej. Mam również pewność, że do Krakowa i Małopolski powrócą liczni turyści – podkreśla Radosław Włoszek.
Nowe połączenie do Luksemburga i plan rozbudowy
W pandemicznych realiach Kraków Airport zyskało (od 18 grudnia) nowe bezpośrednie połączenie z Luksemburgiem. Uruchomiła je luksemburska linia Luxair. Loty na tej trasie odbywają się dwa razy
w tygodniu - w poniedziałki i piątki.
Jak informowaliśmy, lotnisko nie rezygnuje z planów rozwoju: pod koniec roku ogłosiło postępowanie przetargowe na budowę nowego terminala cargo. Inwestycja uwzględniać ma budowę terminala cargo w nowej lokalizacji. Większy i nowocześniejszy terminal pozwoli spełnić wymagania ruchu cargo oraz umożliwi przeniesienie ruchu samochodów ciężarowych z bezpośredniego otoczenia terminala pasażerskiego oraz wewnętrznego układu komunikacyjnego. Budowa powinna rozpocząć się
w połowie 2021 r., zakończenie planowane jest na koniec 2022 r.
Zasady podróżowania w Kraków Airport
Nadal obowiązują zasady sanitarne w podróży lotniczej (dystans 1,5 m, obowiązek zakrywania ust i nosa, pomiar temperatury, maseczka na pokładzie) jak również obowiązują karty lokalizacyjne pasażerów. W dalszym ciągu gastronomia podlega rygorom związanym z funkcjonowaniem tylko w formule „na wynos”.
Wprowadzona została również kwarantanna dla osób przekraczających granicę transportem zorganizowanym, w tym również statkiem powietrznym. Kwarantanna trwa 10 dni liczonych od dnia następnego od daty przylotu.
Obowiązkowi kwarantanny nie podlegają osoby, które zakończyły hospitalizację, odbywanie izolacji lub izolacji w warunkach domowych, z powodu stwierdzenia zakażenia wirusem SARS-CoV-2, a także osoby zaszczepione przeciwko COVID-19.
