Najlepsza polska restauracja znajduje się w Krakowie przy ul. Grodzkiej
„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” – hasło, jakim reklamuje swoje dania Fiorentina znalazło uznanie także w gronie jury konkursu World Culinary Awards, którzy uznali krakowską Fiorentinę za najlepszą restaurację w Polsce.
Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa: Bottiglieria 1881 znajdująca się na ul. Bocheńskiej i Zazie Bistro mieszcząca się przy ulicy Józefa 34, a także warszawska Butchery & Wine.
Najlepsza polska restauracja mieści się w zabytkowych wnętrzach przy ul. Grodzkiej. Aktualnie szefem kuchni Fiorentiny jest Robert Koczwara.
World Culinary Awards to nie pierwsze laury dla Fiorentiny, lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.
Specjalności restauracji jest sezonowana wołowina, przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym, stek po florencku bistecca alla fiorentina.
Konkurs World Culinary Awards to projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 r. konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej. World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych.
Krakowska Fiorentina dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak Noma, DiverXO czy Hiša Franko. Tytuł trafił do włoskiej Uliassi w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi. Za najlepszą restaurację w Polsce uznana została Fiorentina.
