Najpiękniejsze odmiany monstery, czyli monstera dziurawa, minima lub Adansona. Czym się charakteryzują i jak o nie dbać? [ZDJĘCIA]

Natalia Urzędowska
Natalia Urzędowska
Do tej pory odkryto aż 37 odmian monstery Fot. Pixabay
Monstera to jedna z najpopularniejszych roślin doniczkowych ostatnich lat. Naturalnie występuje w lasach tropikalnych, a swoją sławę zawdzięcza niezwykle oryginalnym, ogromnym, dekoracyjnym oraz dziurawym liściom. Co ciekawe, owocostany tego pochodzącego z Meksyku kwiatu są jadalne. Nie wszyscy wiedzą, że oprócz monstery dziurawej znajdziemy wiele innych, równie ciekawych odmian. Czym się różnią? Jak uprawiać i pielęgnować monsterę, aby pięknie rosła w naszym domu? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje.

Monstera, czyli najpopularniejsza roślina ostatnich lat

Jak już wspomnieliśmy, monstera to roślina o niesamowicie dużych, lśniących liściach, na których z czasem tworzą się dziury. W naturalnym środowisku mają one za zadanie dopuścić jak najwięcej światła do rośliny oraz przepuścić krople deszczu. Oprócz tego jej dekoracyjny wygląd sprawił, że w ostatnich latach stała się niezwykle popularna. Nie dość, że zrobiła prawdziwą furorę jako tło zdjęć na Instagramie, to jej motyw pojawia się dosłownie wszędzie - na kubkach, ubraniach, materiałach papierniczych, plakatach, obrazach.

Do oryginalnego wyglądu monstery nawiązuje już sama nazwa. W języku angielskim nazywana jest „Swiss cheese plant”, co dosłownie oznacza roślina-szwajcarski ser. Z kolei łacińska Monstera deliciosa nawiązuje do bananowo-ananasowych, niezwykle smacznych owoców.

Co ciekawe - w naturalnych warunkach kwiat ten może osiągnąć ponad 10 metrów wysokości! Warto także zaznaczyć, że monstera, oprócz walorów wizualnych i smakowych, posiada także walory użytkowe. Otóż z powietrznych korzeni monstery wytwarzane są sznury, a następnie kosze.

Nie tylko monstera dziurawa

Jeśli chodzi o sławę i rozpowszechnienie, monstera dziurawa bez wątpienia zajmuje pierwsze miejsce na podium. Należy jednak zaznaczyć, że odkryto aż 37 gatunków tej rośliny. Różnią się one od siebie wielkością i kolorem liści, jak również szybkością wzrostu.

Oprócz monstery dziurawej do najpiękniejszych i najbardziej pożądanych odmian w Polsce należą:

  • Monstera Adansona
    podobnie jak monstera dziurawa posiada liście, które podziurawione są licznymi otworami, jednak jej pędy, niezwykle długie, wystają za doniczkę.
  • Monstera minima
    z kolei w tej odmianie liście są owalne i ostro zakończone. Jej maksymalna wielkość w doniczce to 150 cm.
  • Monstera obliqua
    niezwykle rzadka odmiana. Trudno znaleźć ją nawet w środowisku naturalnym, dlatego jest tak cenna i poszukiwana. Cechą charakterystyczną są liście dziurawe nawet w 90%.
  • Monstera Variegata
    nazywana jest inaczej monsterą plamistą. Kolekcjonerzy biją się o nią, ponieważ także jest trudna do zdobycia. W tym przypadku chodzi o przepiękne, zielono-żółte lub zielono-białe liście.

Pielęgnacja i uprawa monstery. Najważniejsze informacje

Mimo że monstera jest rośliną tropikalną, to znakomicie rośnie w polskich, domowych warunkach, ponieważ nie jest zbyt wymagająca, jeśli chodzi o uprawę.

  • Najbardziej optymalną temperaturą do uprawy monstery jest 20 stopni, jednak jest w stanie dobrze znieść wahania od 15 do 30 stopni Celsjusza. Przy zbyt niskiej temperaturze na liściach zaczną pojawiać się brązowe plamki.
  • Roślina nie potrzebuje dużej ilości światła, jednak w dobrze nasłonecznionym miejscu osiągnie większe rozmiary, a liście będą wyglądać zdecydowanie bardziej dekoracyjnie. Należy jednak unikać bezpośredniego padania promieni słonecznych na liście.
  • Dobrze znosi suche powietrze, a nawet niewielki kurz.
  • Dodatkowo monstera nie wymaga częstego podlewania, jednak w okresie letnim należy pamiętać o zraszaniu, aby nie dopuścić do zasychania końcówek liści. Czynność można powtarzać również zimą, gdy powietrze w pomieszczeniu jest suche.
  • Gdy roślina nieco urośnie, powinna być przesadzana co 2-3 lata. Należy przy tym używać ziemi do kwiatów doniczkowych, zawierającej kompost, torf, keramzyt, perlit lub piasek.
  • Aby monstera jeszcze lepiej się prezentowała, można używać nawozów do roślin z ozdobnymi liśćmi (raz na 2,5 tygodnia, od wiosny do późnego lata).
  • Warto również dodać, że monstera jest pnączem, co oznacza, że w środowisku naturalnym pnie się po drzewach. Tak więc aby w naszym domu roślina nie opadała, należy wesprzeć ją palikiem. Dobrze sprawdzi się ten zrobiony z włókien kokosowych.

Czy monsterę można jeść?

Wcześniej wspomnieliśmy, że owoce monstery posiadają bananowo-ananasowy smak. Są one jadalne, jednak roślina kwitnie zazwyczaj tylko w środowisku naturalnym. Wystąpienie owoców w Polsce, a więc w klimacie umiarkowanym, jest mało prawdopodobne.

W Meksyku owocostany monstery są prawdziwym przysmakiem, z którego wytwarza się napoje lub wina musujące.

Aby zobaczyć najpiękniejsze okazy różnych odmian monstery, przejdź do galerii zdjęć.

Polska w amfetaminowej czołówce

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Meksykanin

Świetnie rośnie na podłożu dla roślin tropikalnych z linii smart od wokas. SPRAWDZONE!!! ;DD

Dodaj ogłoszenie