Monstera, czyli najpopularniejsza roślina ostatnich lat
Jak już wspomnieliśmy, monstera to roślina o niesamowicie dużych, lśniących liściach, na których z czasem tworzą się dziury. W naturalnym środowisku mają one za zadanie dopuścić jak najwięcej światła do rośliny oraz przepuścić krople deszczu. Oprócz tego jej dekoracyjny wygląd sprawił, że w ostatnich latach stała się niezwykle popularna. Nie dość, że zrobiła prawdziwą furorę jako tło zdjęć na Instagramie, to jej motyw pojawia się dosłownie wszędzie - na kubkach, ubraniach, materiałach papierniczych, plakatach, obrazach.
Do oryginalnego wyglądu monstery nawiązuje już sama nazwa. W języku angielskim nazywana jest „Swiss cheese plant”, co dosłownie oznacza roślina-szwajcarski ser. Z kolei łacińska Monstera deliciosa nawiązuje do bananowo-ananasowych, niezwykle smacznych owoców.
Co ciekawe - w naturalnych warunkach kwiat ten może osiągnąć ponad 10 metrów wysokości! Warto także zaznaczyć, że monstera, oprócz walorów wizualnych i smakowych, posiada także walory użytkowe. Otóż z powietrznych korzeni monstery wytwarzane są sznury, a następnie kosze.
Nie tylko monstera dziurawa
Jeśli chodzi o sławę i rozpowszechnienie, monstera dziurawa bez wątpienia zajmuje pierwsze miejsce na podium. Należy jednak zaznaczyć, że odkryto aż 37 gatunków tej rośliny. Różnią się one od siebie wielkością i kolorem liści, jak również szybkością wzrostu.
Oprócz monstery dziurawej do najpiękniejszych i najbardziej pożądanych odmian w Polsce należą:
- Monstera Adansona
podobnie jak monstera dziurawa posiada liście, które podziurawione są licznymi otworami, jednak jej pędy, niezwykle długie, wystają za doniczkę. - Monstera minima
z kolei w tej odmianie liście są owalne i ostro zakończone. Jej maksymalna wielkość w doniczce to 150 cm. - Monstera obliqua
niezwykle rzadka odmiana. Trudno znaleźć ją nawet w środowisku naturalnym, dlatego jest tak cenna i poszukiwana. Cechą charakterystyczną są liście dziurawe nawet w 90%. - Monstera Variegata
nazywana jest inaczej monsterą plamistą. Kolekcjonerzy biją się o nią, ponieważ także jest trudna do zdobycia. W tym przypadku chodzi o przepiękne, zielono-żółte lub zielono-białe liście.
Pielęgnacja i uprawa monstery. Najważniejsze informacje
Mimo że monstera jest rośliną tropikalną, to znakomicie rośnie w polskich, domowych warunkach, ponieważ nie jest zbyt wymagająca, jeśli chodzi o uprawę.
- Najbardziej optymalną temperaturą do uprawy monstery jest 20 stopni, jednak jest w stanie dobrze znieść wahania od 15 do 30 stopni Celsjusza. Przy zbyt niskiej temperaturze na liściach zaczną pojawiać się brązowe plamki.
- Roślina nie potrzebuje dużej ilości światła, jednak w dobrze nasłonecznionym miejscu osiągnie większe rozmiary, a liście będą wyglądać zdecydowanie bardziej dekoracyjnie. Należy jednak unikać bezpośredniego padania promieni słonecznych na liście.
- Dobrze znosi suche powietrze, a nawet niewielki kurz.
- Dodatkowo monstera nie wymaga częstego podlewania, jednak w okresie letnim należy pamiętać o zraszaniu, aby nie dopuścić do zasychania końcówek liści. Czynność można powtarzać również zimą, gdy powietrze w pomieszczeniu jest suche.
- Gdy roślina nieco urośnie, powinna być przesadzana co 2-3 lata. Należy przy tym używać ziemi do kwiatów doniczkowych, zawierającej kompost, torf, keramzyt, perlit lub piasek.
- Aby monstera jeszcze lepiej się prezentowała, można używać nawozów do roślin z ozdobnymi liśćmi (raz na 2,5 tygodnia, od wiosny do późnego lata).
- Warto również dodać, że monstera jest pnączem, co oznacza, że w środowisku naturalnym pnie się po drzewach. Tak więc aby w naszym domu roślina nie opadała, należy wesprzeć ją palikiem. Dobrze sprawdzi się ten zrobiony z włókien kokosowych.
Czy monsterę można jeść?
Wcześniej wspomnieliśmy, że owoce monstery posiadają bananowo-ananasowy smak. Są one jadalne, jednak roślina kwitnie zazwyczaj tylko w środowisku naturalnym. Wystąpienie owoców w Polsce, a więc w klimacie umiarkowanym, jest mało prawdopodobne.
W Meksyku owocostany monstery są prawdziwym przysmakiem, z którego wytwarza się napoje lub wina musujące.
Aby zobaczyć najpiękniejsze okazy różnych odmian monstery, przejdź do galerii zdjęć.
