
Najlepsze przepisy na domowe nalewki naszych Czytelników. Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone receptury na nalewki.

Prosta i dobra nalewka truskawkowa Katarzyny Jaworek
Składniki
1/2 lita czystej wódki
1 kg truskawek
1/2 kg cukru
Wykonanie
Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Owoce przełożyć do dużego słoika. Truskawki zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.
Po dwóch tygodniach wódkę zlać do butelki. Owoce zasypać cukrem. Słoik znów zakręcić zakrętką i odstawić na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsać, aby cukier lepiej się rozpuścił.
Po tygodniu napój przecedzić i wymieszać ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę przefiltrować i zalać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące do piwniczki.

Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki
Składniki
2 kg malin
2 l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu
Wykonanie
Maliny obrać, opłukać, wysuszyć. 2 l wody zagotować z cukrem, przestudzić .Wlać do malin, dodać spirytus. Trzymać dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu. Po tygodniu potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, zamknąć. Najlepiej zapomnieć o niej na sześć miesięcy i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zasada jest taka, że im dłużej stoi, tym jest lepsza w smaku.

Nalewka z wiśni: najlepsza wiśniówka z Wiśniowej Koła Gospodyń Wiejskich z Wiśniowej
Składniki
1 kg wiśni
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki czystej
1/2 kg cukru
przegotowana woda
Wykonanie
Dojrzałe wiśnie umyć, 2/3 wydrylować resztę zostawić z pestkami. Wsypać razem do słoja i zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na 2 tygodnie. Sok zlać, a owoce zasypać cukrem i zalać wódką. Pozostawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie połączyć soki i dodać tyle samo przegotowanej zimnej wody. Rozlać do butelek. Można dodać niewydrylowane wiśnie, dzięki nim aromat będzie intensywniejszy.