1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Najlepsze przepisy na domowe nalewki naszych Czytelników....
fot. pixabay.com

Najlepsze przepisy na domowe nalewki naszych Czytelników. Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone receptury na nalewki.

2 z 16
Prosta i dobra nalewka truskawkowa Katarzyny Jaworek...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Prosta i dobra nalewka truskawkowa Katarzyny Jaworek

Składniki
1/2 lita czystej wódki
1 kg truskawek
1/2 kg cukru

Wykonanie
Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Owoce przełożyć do dużego słoika. Truskawki zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.
Po dwóch tygodniach wódkę zlać do butelki. Owoce zasypać cukrem. Słoik znów zakręcić zakrętką i odstawić na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsać, aby cukier lepiej się rozpuścił. 
Po tygodniu napój przecedzić i wymieszać ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę przefiltrować i zalać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące do piwniczki.

3 z 16
Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki

Składniki
2 kg malin
2 l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu

Wykonanie
Maliny obrać, opłukać, wysuszyć. 2 l wody zagotować z cukrem, przestudzić .Wlać do malin, dodać spirytus. Trzymać dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu. Po tygodniu potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, zamknąć. Najlepiej zapomnieć o niej na sześć miesięcy i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zasada jest taka, że im dłużej stoi, tym jest lepsza w smaku.

4 z 16
Nalewka z wiśni: najlepsza wiśniówka z Wiśniowej Koła...
fot. pixabay.com

Nalewka z wiśni: najlepsza wiśniówka z Wiśniowej Koła Gospodyń Wiejskich z Wiśniowej

Składniki
1 kg wiśni
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki czystej
1/2 kg cukru
przegotowana woda 

Wykonanie
Dojrzałe wiśnie umyć, 2/3 wydrylować resztę zostawić z pestkami. Wsypać razem do słoja i zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na 2 tygodnie. Sok zlać, a owoce zasypać cukrem i zalać wódką. Pozostawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie połączyć soki i dodać tyle samo przegotowanej zimnej wody. Rozlać do butelek. Można dodać niewydrylowane wiśnie, dzięki nim aromat będzie intensywniejszy.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki