5 z 16
Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy...
fot. 123 rf

Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy

Składniki
1 kg aronii
1,5 l wody
200 liści wiśni lub malin
1 kg cukru
0,5 l spirytusu
2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie
Do wody dodać liście i gotować 15 min. Potem dodać aronię i gotować następne 15 min. Zostawić na 24 godziny. Przecedzić (można wycisnąć sok z owoców) dodać cukier, kwasek i zagotować. Ostudzić i wlać spirytus. Przelać do butelek i mocno zakręcić. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.

6 z 16
Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
1/2 kg cukru (drobny kryształ)
1 l spirytusu 96 proc.
czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
3 łyżki płynnego miodu

Wykonanie
Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na słońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.

7 z 16
Krem malinowy ze spirytusem Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Krem malinowy ze spirytusem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
3/4 szklanki gęstego, słodkiego i bardzo aromatycznego soku z malin 
3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego kryształu 
szklanka słodkiej śmietany kremowej (30 proc.) 
szklanka rektyfikowanego spirytusu (96 proc.)
 
Wykonanie
Śmietanę utrzeć z cukrem na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewać wąskim strumykiem, cały czas miksując, sok z malin. Powoli, lejąc strumykiem, dolewać spirytus.
Krem przelać do karafki  z szeroką szyjką, szczelnie zakorkować i przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej.

8 z 16
Pyszna nalewka wiśniowa z miętą Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Pyszna nalewka wiśniowa z miętą Agnieszki Sznajder

Składniki
2 kg wydrylowanych wiśni (ok. 2,2 kg przed drylowaniem)
1 kg cukru
4 gałązki świeżej mięty 
1 litr zimnej przegotowanej wody
1 litr spirytusu

Wykonanie
Wiśnie wymyć, wydrylować i przesypać cukrem w dużym słoju. Dodać miętę. Słój postawić w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni, żeby owoce puściły sok. 
Przegotowaną zimną wodę połączyć ze spirytusem, a następnie zalać tą mieszanką wiśnie. Słój odstawić w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszać całość drewnianą łyżką, aby rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlać po 6 tygodniach do butelek i odłożyć do klarowania na minimum 3 miesiące. 
Wiśnie, które macerowały się w alkoholu, można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Zobacz również

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?