
Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy
Składniki
1 kg aronii
1,5 l wody
200 liści wiśni lub malin
1 kg cukru
0,5 l spirytusu
2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Do wody dodać liście i gotować 15 min. Potem dodać aronię i gotować następne 15 min. Zostawić na 24 godziny. Przecedzić (można wycisnąć sok z owoców) dodać cukier, kwasek i zagotować. Ostudzić i wlać spirytus. Przelać do butelek i mocno zakręcić. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.

Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
1/2 kg cukru (drobny kryształ)
1 l spirytusu 96 proc.
czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie
Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na słońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.

Krem malinowy ze spirytusem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3/4 szklanki gęstego, słodkiego i bardzo aromatycznego soku z malin
3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego kryształu
szklanka słodkiej śmietany kremowej (30 proc.)
szklanka rektyfikowanego spirytusu (96 proc.)
Wykonanie
Śmietanę utrzeć z cukrem na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewać wąskim strumykiem, cały czas miksując, sok z malin. Powoli, lejąc strumykiem, dolewać spirytus.
Krem przelać do karafki z szeroką szyjką, szczelnie zakorkować i przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej.

Pyszna nalewka wiśniowa z miętą Agnieszki Sznajder
Składniki
2 kg wydrylowanych wiśni (ok. 2,2 kg przed drylowaniem)
1 kg cukru
4 gałązki świeżej mięty
1 litr zimnej przegotowanej wody
1 litr spirytusu
Wykonanie
Wiśnie wymyć, wydrylować i przesypać cukrem w dużym słoju. Dodać miętę. Słój postawić w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni, żeby owoce puściły sok.
Przegotowaną zimną wodę połączyć ze spirytusem, a następnie zalać tą mieszanką wiśnie. Słój odstawić w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszać całość drewnianą łyżką, aby rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlać po 6 tygodniach do butelek i odłożyć do klarowania na minimum 3 miesiące.
Wiśnie, które macerowały się w alkoholu, można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów.