
Nalewka z malin Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 kg malin
0,5 kg cukru
1 l wódki 40 procent
0,5 l spirytusu
Wykonanie
Należy przygotować mały gąsiorek (5 l) dokładnie wyparzyć i osuszyć
Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.
Zakorkować szczelnie gąsiorek i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.
Co 2-3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po miesiącu należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą. Przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.
Klarowną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.

Szybka nalewka wiśniowa z wanilią i cytryną Marii Szymczak
Składniki
1 kg wiśni
300 liści wiśni
1 i 1/2 l wody
1 opakowanie cukru waniliowego
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1 litr spirytusu
Wykonanie
Wszystkie składniki nalewki zagotować (oprócz spirytusu), gdy zaczną wrzeć zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Nalewkę przecedzić i wystudzić. Następnie do zimnego wywaru dolać 1 litr spirytusu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku dniach nalewka jest gotowa do spożycia.

Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn Anny Hoszowskiej
Składniki
1/2 l jeżyn
1 kg czarnego bzu
50 dag cukru kryształu
1 l wody
1/2 l spirytusu
50 ml rumu
Wykonanie
Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dag cukru i trzymać w słoju 5 dni - od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniach zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Następnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzątek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut (nie należy krócej, bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe).
Ostudzić - niech postoi ze dwie godziny. Potem przecedzić przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić.

Najlepsza nalewka Pasikonik Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
szklanka miodu
szklanka cukru
łyżka suszonego kwiatu róży
łyżka posiekanej zielonej ruty – listki (może być suszona)
łyżka posiekanej zielonej mięty
kawałek cynamonu
pół gałki muszkatołowej
kawałek imbiru
2 litry wódki
Wykonanie
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 min.
Miód rozpuścić osobno.
Wywar ziołowy przecedzić i zmieszać z miodem, zalać wódką.
Przykryć szczelnie, by alkohol nie wietrzał i podgrzać chwilę (nie zagotować). Ostudzić. Zimne przelać do słoja i odstawić.
Po kilku dniach, gdy się ustoi, zlać ostrożnie do butelek, ewentualnie przefiltrować. Nalewka najlepsza jest po kilku miesiącach (3-5). Należy ją przechowywać w chłodnym miejscu.