
Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
10 dag suchego, rozdrobnionego ziela lub korzeni jeżówki
1/2 l alkoholu
Wykonanie
Suche, rozdrobnione ziele lub korzeń zalać w dużym słoju alkoholem nie wyższym niż 40 procent. Odstawić na 1 tydzień, przecedzić. Przelać do butelek . Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować co drugi dzień przez miesiąc po 2 łyżeczki. Dla dzieci można przygotować herbatkę z miodem zaparzając 1 łyżkę ziela w szklance od przykryciem( nie gotować). Po 20 minutach przecedzić, dodając 1 łyżeczkę miodu. Pić po pół szklanki dziennie.

Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa
Składniki
1/2 l wódki
1/2 l spirytusu
1 kg cukru
60 dag owoców pigwy
Wykonanie
Umyte owoce przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na drobne części. Następnie włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, żeby owoce nie sfermentowały.
Słój odstawić na cztery tygodnie. Codziennie należy wstrząsnąć kilkakrotnie słojem. Po tym czasie przecedzić. Zlać do butelek i odstawić na pół roku, aby nalewka dojrzała.

Szybka i prosta nalewka cytrynowa Janiny Czai
Składniki
skórka otarta z 6 cytryn
2 szklanki cukru
1 l wódki (45%)
Wykonanie
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć, skórki zetrzeć na tarce.
Wymieszać je z cukrem, zalać alkoholem i podgrzewać pod przykryciem tak długo aż cukier się rozpuści .
Odstawić na 3-4 godziny, przefiltrować przez bibułkę, rozlać do butelek.
Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na dobę.